5 Ekim 2009 Pazartesi

BAZLAMA ,


Doğal hayatı yaşayabilmek için, elimize geçirdiğimiz bu sac sobayı bahçemize yerleştirdik .Sobayı odunla yakıyoruz, bazlama yapmak , patlıcan , yağ biberi közlemek için, üzerinde çay yapmak için. Sobada odun yandıkça ateşi , çıtır çıtır sesi tadına doyum olmuyor.
Bazlama yapmak için ;
Geceden 1 kg kadar una , 1 kare maya , tuz , sıvı yağ [daha yumuşak tutması için] süt ile hamur mayalanmaya bıraklılıyor. Sabah, un ve süt ile çoğaltıp yoğruluyor 2 saat bekleniyor.
sonra küçük küçük yumaklar yapılıyor ilk yapılan yumaktan, bazlamalar açılmaya başlanıyor on ,onbeş tane açılıyor bir bez üzerine diziliyor. Bu sırada soba kalın odunlarla ateşleniyor bazlama pişecek kıvama getiriliyor. Ve pişirmeye başlanıyor.
bir kişi pişiriyor , bir kişi pişen bazlamaları yağlıyor, iki kişi bazlama açıyor pişiren kişiye yetiştirmek için iki kişinin açma sebebi ateş geçmeden çabuk çabuk pişmesi.

Sıcak sıcak pişen bazlamanın içine peynir, domates, sivri biber koyup dürüm yapıp yanına çay
ile lezzetine doyum olmaz.

Hiç yorum yok :