.
Datçadan gelen çagla 40 yıl öncesine götürdü .
Bahar geldiği zaman ilkokulun kapısında el arabasıyla küçük külahlarda çagla satılırdı.
bize zamanından önce yemek sarılık yapar derlerdi. Ya istemeyelim diye yada bir tecrübe yaşadıkları için bilmiyorum. o gün belki çaglanın bu kadar faydalı oldugu bilinmiyordu.
bir külah çagla azıcık tuz en muhteşem şeydi ona ulaşmak lükse girerdi .Harçlık simit veya tost ve ayran bunun dışındakiler lükstü. zaten fazla bişeyde yoktu .
ÇAGLA"NIN faydaları,
B ve E vitaminleri ile protein, demir, kalsiyum, fosfor ve yüksek oranda yağ içermektedir. Her gün yiyeceğiniz bir avuç çağla, bağışıklık sisteminize güç katar ve birçok tehlikeli kanser türüne karşı vücudunuzda kalkan oluşturur. Antioksidan yönünden de çok zengindir. Sinirleri güçlendirir, göğüs hastalıklarını ve zihin yorgunluğunu giderir. Uykusuzluk, yorgunluk, baş dönmesi gibi belirtilerin azalmasına yardımcı olur. Böbrek, idrar yolları ve üriner sistemdeki iltihapları iyileştirir. Hamilelerin sütünü artırır ve bebeklerin gelişimine yardımcı olur. Kolestrolü düşürür, kalp krizi riskini % 50 azaltır. İçinde bulunan Omega 3 yağı, kan pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önler; tansiyonu düşürür. Bronşit, boğaz ağrısı, boğaz yanması ve akciğer hastalıklarında faydalıdır.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder