18 Ekim 2010 Pazartesi

TİRMİS

Antalya lılar bunu çok iyi bilirler eskiden sokaklarda tirmisci amca geçermiş 
bir çok kişinin anısı varmış
ben bunu yeni öğrendim  Antalya gezisinde Çakıllı köy pazarında  gördük
yapılışını  ögrendik
5-6 gün tuzlu suda bekletilecek hergün sarı suyu dökülüp tekrarlanacak.
Sonra haşlanacak,  kabuğu çıkarılacak  mısır gibi yenilecek.
 kanı temizleyen bir özelliği var, kuvvet vericiymiş,kandaki şeker oranını
düşürüyormuş.
Tarihçe: Güney Amerikadaki Kızılderili kabilelerinden Navajo’ların bitkiyi kısırlık için kullandıkları bilinmektedir. Ayrıca acı baklayı kullanan kadının kız çocuk doğuracağına inanılırdı

5 yorum :

Pinky dedi ki...

tirmis çocukluğuma götürür beni. sokakta oynarken tirmisçi amcanın gelmesini beklerdik :)

Belgin Pancar AKÇAY dedi ki...

Evet bilenler hep onu hatırlıyor.Teşekkürler.

Leylak Dalı dedi ki...

Antalya'nın meşhur tirmisi. Bunu satan bir amcamız vardır Antalya'da, 30 yıldır sokaklardadır. "irmisss, irmisss" diye net ve kesin bir sesle bağırarak satar. Hoş bir tadı vardır. Sanırım Çakırlar pazarına gittiniz, pek meşhurdur:))
Sevgiler...

Belgin Pancar AKÇAY dedi ki...

çakıllı pazarına gittim. hikayeyi orada anlattılar.
İlginç olanı güney Amerikalıların bilmesi.
sevgiler.

Belgin Pancar AKÇAY dedi ki...

Teşekkürler leylak Dalı