12 Ağustos 2012 Pazar

Ramadan, Stuffed Arabic, Chinese spring rolls,

Orhangazi'den özel kesim aldığımız,  dana kuşbaşını
Arap dolması yapabilmek için
 daha  da küçülterek kıyma kıvamına
getirdik,  

iki adet  düzgün  soğanı , altından kesip-yüzünü soymadan
kesme tahtası üzerinde,  küçük küçük darbelerle   yumuşattık,
kabuğunu soyup  uzun çizik atıp bozulmadan
kalıpları çıkardık.
   

Kalıpların altında kalan  soğan cücüklerini  pirinç büyüklüğünde doğradık,
üç adet sivri biber,  bir adet küçük boy domates kabukları soyulmuş,
maydonoz, nane, karabiber , tuz ve en önemli ve püf noktası olan
bir küçük zeytin büyüklüğünde  limon tuzu.

bunların hepsi  yapılmadan  bir gece önce  yarım su bardağı sumak
suyunu almak için  suda bekletildi.
Kuru patlıcanlarda  tuzlu suda bekledi.
Sabah  sumak suyu süzüldü, patlıcanlar kaynar suya  girdi çıktı
hepsi hazırlandı,  Pişmeye  bırakıldı.
 Sabırsızlıkla  bekledim ,  daha önce
yediğim lezzeti  bulacak mıydım?
Bu sırada pişmiş halinin fotosunu çekmeyi unuttum:(
Sonuç : piştikten sonra  hemen işin uzmanı , tarifi aldığım
Saadet'e  tabak hazırladım,
ramazan dolayısı ile ezanı beklemek zorundaydım
veeeee yorum geldi....
Suyunu biraz fazla verdiğimi ve tuzsuz olduğunu söyledi
ikinci yaptığımda onu geçeceğimi  söyledi:))) 

Bu Çin böreği  Belgin versiyonu
Önce havuçları  tereyağında   sote ettim
ardından soya filizini,
diğer tarafta  soğanı soteledim   , kıymayı,
yarım çay bardağı ince bulguru, kişnişi,
mercan köşkü, tuz karabiber, bir yemek kaşığı salça
çok az  pul biber .
Bunların hepsini  buluşturdum .
- su, yumurta ,sıvı yağ çırparak-
baklavalık yufkanın   her katına sürdüm
yedi katta bir harç döşedim.:)) Bina sağlam oldu.
son katı aynı  şekilde yağladım, çörek otu ile süsledim
ve dilimledim
maalesef bunun da son fotoğrafını çekmeyi unuttum

2 yorum :

sare dedi ki...

Soğan dolması tuzsuz bile olsa bana harika göründü. Ellerinize sağlık.
Sevgiler.

Belgin Pancar AKÇAY dedi ki...

Çok Teşekkür ederim.
sevgiler.
İyi bayramlar .