16 Eylül 2012 Pazar

Sunday at HOME

BADUÇ AŞI

Sonbahar  bugün  kendini göstermeye, 
 sararan yapraklar yerleri süslemeye başladı.
Bu çorba da  taze fasulye  ile  yapılır,  güzlek fasulye ile çok lezzeti olur, 
Divriği yöresine aittir, bizim sofralarımızın en beğenilen çorbasıdır.
Eğer canınız  yemek yapmak  istemiyorsa
 bu çorba ana yemek yerine bile geçebilir.
Taze fasulyeler ( ben yarım kilodan yaptım)
 enine doğranır, kuru soğan yemeklik doğranır,
Domates rende yapılır,  1 su bardağı yeşil mercimek ,
 1 su bardağı pilavlık bulgur, tuz, karabiber,
daha önceden hazırlanmış  kemikli,  kavrulmuş  et  hazır olacak.
Tüm malzeme  düdüklü tencerede buluşacak ,
et pişmiş olduğundan diğer malzemelerin
pişme  süresi çok uzun olmuyor.
Servis  öncesi tereyağı ve nane kızdırılıp üzerine dökülecek.
Yemeye hazır , afiyet olsun.



Daha önce ördüğüm  hırkanın şapkası ve patiği de hazır 

Bugün hava sıcak, Eylül ayında rastlanmadık  sıcak.
İnsanın  bütün derdini kederini  alıp götüren
çok güzel rüzgar var, ağaçlar dans ediyor,
yaprakları  yerlere savruluyor,  yerde köşe kapmaca oynuyorlar,
güzel bir sessizlik var kuş sesleri  coştu.
Bodrum'dan gelen limonlarım ve çayım
mutluluğun resmidir.

Bunları bugün yaptım
tarifi benden.
Malzemeler: yarım kilo mısır unu , yarım kilo  beyaz un,
1 su bardağı süt, 1 su bardağı yoğurt,
1 su bardağı sıvı yağ, maya, 1 tatlı kaşığı karbonat,
tuz, şeker.
Mayalandıktan sonra  az sıvı yağ ve tuz ile bir kez  daha yoğurdum
bekledim.
O sırada  200 gr tereyağında un kavurdum  soğuttum,
limon büyüklüğünde parçalar yaptım  içini  açtım  kavurduğum unu koydum kapattım,
üzerine yağlı yumurta sürdüm  170 derecede, altı üstü kızarana kadar  pişirdim.
Çok güzel oldu. Deneyebilirsiniz.


 

1 yorum :

sare dedi ki...

Belgin hanım, çorbanıza bayıldım. Keşke iki gün önce sayfanızı görseymişim dedirtti. Yayladan mis gibi fasulyeler getirmiştim.
Sonbahar fasulyeleri bitmeden kesinlikle yapacağım. Tam bana göre...
Ellerinize sağlık, sevgiler.