28 Eylül 2009 Pazartesi

Salça


ORGANİK SALÇA,

Bizim köyde her yıl Eylül ayında kadınlar toplanıp ateş başında salça kaynatırlar.Dışarıda satılanlara hiç benzemeyen bu salçanın lezzetine doyum olmuyor.

Hormon ilaçları pahalı oldugundan köyde kullanılmıyor.Dolayısıyla herşey organik hiçbir katkı maddesi içermiyor.
Kırmızı yağ biberi ile domatesler tek tek yıkanıp doğranıyor,bu sırada ateş yakılıyor ve odunlar istifleniyor ki ateş canlı tutulabilsin.
Domatesler, biberler eriyene kadar kaynatılıyor,sonra süzgeçten geçirilerek tekrar kazana koyuluyor ,katılaşıncaya kadar kaynatılıyor.Önce az şeker ve sıvı yağ, indirilmeye yakın ise tuz ilave ediliyor.Bu arada salçaların koyulacağı kavanozlar içleri kuru olacak şekilde hazırlanıyor.Kavanozlara koyulup kapakları üzerine ters çevriliyor ve üzeri örtülüp bir gece yavaş yavaş soğumaya bırakılıyor. Ertesi gün kapaklar tek tek kontrol ediliyor ve hava yapmış olanların kapakları değiştiriliyor.Kış için stoklanıyor.

Domates mevsimi bittiği zaman da afiyetle yeniyor :)Sabah kahvaltıda iki yemek kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı poy (yine bizim köye özgü bir baharat karışımı),2 yemek kaşığı zeytinyağı, biraz karabiber ve biraz kırmızı biberi fırında ısıtıp, kızarmış ekmek üzerine sürünce peynir yanında süperrrrrrrrrr oluyor :)

Hiç yorum yok :