2 Nisan 2012 Pazartesi

MEATBALLS (wheat)

En ince bulgur, bir fincan irmik, bir fincan un ,
bir yumurta , bir yemek kaşığı salça ve su
Bu malzemeleri şekil verebileceğim kıvama
gelinceye kadar yoğurdum,
(Bu kez  2 kez çekilmiş yağsız dana kıyma  ilave etmedim,  gerçek  içli köftenin dış duvarı
kıymalı olur.)
İçi için:
Yağsız kıyma, soğan, maydanoz, ceviz , karabiber, kırmızbiber,
( ben tereyağı kullandım, katı yağ kullanılması gerekiyor)
Önce ince doğranmış soğanlar   soteleniyor,  ardından  kıyma , baharatlar, en son maydanoz
ilave ediliyor , ateşten alınıp  soğutuluyor,
sebebi yapılacak köftelerin içine sıcak koyulamayacağı için.

Ceviz büyüklüğünden biraz iri toplar yapılıyor
baş parmakla   oyulup mümkün olduğunca ince
çukur yapılıyor  içine  bir yemek kaşığı , hazırlanan  malzemeden koyulup
çevire çevire kapatılıyor .


Bu şekil  oluyor.
Başka yemeklerle birlikte yenildiği zaman
tadını çıkaramazsınız, ama sadece
ayran eşliğinde  yenilirse  5-6 adet rahat yenilebilir.


Tamamı bittikten sonra ,
   önceden  geniş bir tencerede kaynatılan  suyun içine kevgirle
 koyuluyor ki birden kaynayan su içine girince patlamasın .
Pişmesini  anlamak için   köftelerin suyun üstüne çıkmasını beklemek gerek.
Son aşama  köfteler  ayçiçek yağında ;  bir adet yumurta çırpılıyor  köfteler  yumurtaya 

bulanıyor  ve kızgın yağda kızartılıyor .
Sıcak  sıcak.
Sonra  AFİYET OLSUN.









1 yorum :

Adsız dedi ki...

Canim cekti, ben de buzluktan kiyma cikarmistim, ne yapsam diyodum, icli kofte yapmaya karar verdim sanirim.. Cok usta isi olmuyo benimkiler ama napican iste nefis koreltmelik :) Ellerine saglik. Zeynep